Danubius Bróker Kft

Segítünk, ha még nincs biztosítása, de szeretne. Ha van már biztosítása, de jobbat akar. Ha nem volt biztosítása, de bekövetkezett a baj.

Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatos
kérdések és válaszok
images_10.jpgMiért kötelező?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a biztosító a gépjármű üzemeltetése során az általunk másoknak okozott károkat téríti meg. A biztosítás a károsult és a károkozó érdekeit egyaránt szolgálja. A károsult követelése attól függetlenül megtérül, hogy a balesetet okozó gépjármű üzembentartója képes-e vagy hajlandó-e a kártérítést megfizetni, ugyanakkor a biztosítás védi a károkozót is, hiszen a biztosítási díj ellenében a biztosító átvállalja tőle az okozott kár teljes vagy részleges megtérítését.

Milyen gépjárműre kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni?
Minden gépjárműre, amelyet a kresz annak minősít, továbbá a pótkocsikra, félpótkocsikra, mezőgazdasági vontatókra, a forgalmi rendszámmal ellátott lassú járművekre, munkagépekre és a segédmotoros kerékpárokra.

Milyen időtartamra lehet kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni?
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés alapesetben mindig határozatlan időtartamú. Határozott idejű kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződés kizárólag "P" (próba), "V" (vám), "Z" (magyar határig érvényes) és "E" (érvényes magyar rendszámmal nem rendelkező) betűjelű forgalmi rendszámú gépjárműre köthető, az ideiglenes forgalmi engedély kiállításától számított 1 hónapra.

Miből adódik, hogy a legtöbb esetben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak 2-3 szoros eltérést mutatnak a legolcsóbb és a legdrágább ajánlat között?
Sokan még mindig azt gondolják, hogy a "kötelező" minden biztosítónál azonos díjért vásárolható meg. A piac évekig tartó fokozatos liberalizációja 2001. január 1-re befejeződött. Ennek kapcsán a biztosítók díjajánlatai jelentősen eltérnek egymástól, ezért érdemes a tarifákat alaposan áttanulmányozni. Ebben nyújtunk Önnek segítséget azzal, hogy oldalainkon megismerheti a piac teljes kínálatát.

Mi a teendő káresemény esetén?
Ha személyi sérülés is történt, akkor minden esetben értesíteni kell a rendőrséget. Amennyiben a károkozó külföldi állampolgár szintén ajánlatos rendőrt hívni, valamint minden olyan esetben, ahol a felelősség megállapítása nem teljesen egyértelmű. Minden esetben, a másik féllel közösen ki kell tölteni az európai baleseti bejelentőt. Ha nincs kéznél ilyen nyomtatvány, akkor egy üres lap is megteszi, melyen mindkét fél személyes adatait, a baleset körülményeinek részletes leírását (rajz) és a gépjárművek adatait kell rögzíteni. Fontos, hogy ha vannak az esetnek tanúi, az ő adataikat is írjuk fel. A vétlen félnek a károkozó biztosítójánál kell kérni a kárfelmérést. Ha a károkozó külföldi, akkor a MABISZ bármelyik tagbiztosítójánál be lehet jelenteni a kárt. Hasznos ilyen esetben feljegyezni a külföldi károkozó felelősségbiztosítójának nevét és a zöldkártyájának számát.

Mit kell tudni a zöldkártyáról?
A zöldkártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, melyet a biztosítók állítanak ki a biztosított számára a külföldön megkívánt kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. A zöldkártya tehát a magyar kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás külföldre való kiterjesztését igazoló nyomtatvány, de belföldi igazolásra is szolgál.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 14
Tegnapi: 2
Heti: 26
Havi: 62
Össz.: 11 727

Látogatottság növelés
Oldal: GYIK kötelező biztosítás
Danubius Bróker Kft - © 2008 - 2020 - danubiusbroker.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »